Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Skötselråd

Det kan vara svårt att veta hur man bäst sköter sitt fordon – här kommer några handfasta tips.

Underhållstvätt

Vid behov börja med att spola av lös smuts från fordonet. Detta gör det enklare för kemikalierna att verka och begränsar kemåtgången.

Där insekter och flugor finns applicera en flugborttagare eller alkalisk avfettning, låt verka upp till 2-3 min, låt inte kemikalierna torka in, vid stor luftväxling kan man fukta med vatten. Som förbehandling kan man lägga en mjuk våt handduk i ca 20 minuter på utsatta ytor för att på naturlig väg börja lösa upp insekterna.

Spola sedan noga av bilen, om detta görs med högtryckstvätt, håll behörigt avstånd.

Sedan följer schamponering. Fyll en hink med vatten och schampo, svampa försiktigt och noggrant av bilen, börja med huv och tak för att sedan svampa resterande ytor. Var noggrant och kontrollera att svampen hela tiden är ren. Spola sedan bilen noggrant nedifrån och upp. Använder ni högtryckstvätt spola på behörigt avstånd. Torka sedan bilen noggrant med en Diamantduk för att undvika torkmärken.

Vid behov kan man gå över plastlister, gummi detaljer med en vinylprodukt med en appliceringssvamp, även däcken bör behandlas. Låt produkten torka i några minuter, stryk sedan av med en microfiber duk.

Sedan kan man vid behov underhålla lackskyddet med tex Booster, som är en P.T.F.E baserad underhållsprodukt  som man sprayar direkt på lacken eller på en mjuk microfiberduk och torkar ut tills det dunstar, det är snabbt gjort att gå över en hel bil och förlänger hållbarheten avsevärt på lackskyddet (kan användas på de flesta skydd)

 

Vinter & grovtvätt

Börja med att spola av lös smuts från fordonet. Detta gör det enklare för kemikalierna att verka. Om ni ser att ni har asfaltsstänk (små svarta prickar) krävs det att ni lägger en asfaltslösare på de utsatta ytorna (Degreaser Pro), normalt på fälgar, runt skärmkanter, under list och på fordonets bakdel. Låt verka tills ni ser att prickarna löses upp, detta sker normalt inom 3-5 minuter, asfalt som suttit länge kan ta längre tid att lösa upp. Vid behov spola av de avfettade områdena.

Nästa steg är att ta bort den organiska smutsen såsom flugor, nedfall från träd, fågelspillning, och annan smuts. Där används en alkalisk dvs basisk avfettning som T.F.R eller Autoclean + wax. Applicera på utsatta områden eller hela fordonet, ev Bug Remover på flugorna. Applicera nedifrån och upp. Låt verka mellan 2-5 minuter, låt inte medlet torka in, applicera aldrig på varma ytor. Spola sedan noggrant.

Sedan följer schamponering. Fyll en hink med vatten, blanda schampo och vatten och svampa försiktigt och noggrant av bilen, börja med huv och tak för att sedan svampa resterande ytor. Var noga och kontrollera att svampen hela tiden är ren. Sist av allt kan man svampa fälgar och däck, men använd inte svampen på känsliga ytor igen. Spola sedan bilen noggrant nedifrån och upp. Använder ni högtryckstvätt spola på behörigt avstånd. Torka sedan bilen noga med en Diamantduk för att undvika torkmärken.

Vid behov kan man gå över plastlister, gummi etc med  tex Vinyl & Rubber Polish och en appliceringssvamp, även däcken bör behandlas. Applicera, låt toka någon minut stryk av överflöd med en microfiberduk.

Sedan kan man vid behov bättra på lackskyddet med Booster eller Speedcoat, som är underhållsprodukter  som man sprayar direkt på lacken eller på en mjuk microfiberduk och torkar ut tills det dunstar, det är snabbt gjort att gå över en hel bil och förlänger hållbarheten avsevärt på lackskyddet (kan användas på de flesta skydd)
Läs mer på förpackningen eller Arcticlean.se

Fälgar & hjul

Fälgarna är detaljer som blir speciellt hårt utsatta. Att tvätta smutsiga fälgar kräver ofta flera steg för att nå ett fullgott resultat. Alla steg är inte nödvändiga varje gång, men nedan går vi igenom vilket kem som avlägsnar vad. Är fälgen extremt smutsig, lerig etc spola först av löst sittande smuts.

Tillvägagångssätt

En tjärlösare (Degreser Pro) är det första steget för att lösa upp asfaltsstänk, applicera på torr fälg, applicera överallt där du kommer åt. Låt verka i upp till 10 minuter. Spola rent för att kontrollera resultatet.

Troligtvis finns även organiskt smuts och bromsdamm på fälgen vilket kräver en alkaliskt avfettning (T.F.R alt Bug Remover) Applicera produkten på fälgen och även hjulsidan, låt verka 2-5 min. Det kan det vara lämpligt att använda en fälgborste eller pensel för att få en bättre effekt. Ta gärna ett hjul i taget för att inte produkten ska hinna torka. Spola sedan noggrant, upprepa proceduren på resterande hjul.

Finns det fortfarande kvar prickar eller att ytan har en gulton finns med all säkerhet flygrost, som du löser med Fallout, applicera och även här kan det vara lämpligt att använda en borste eller pensel. Spola sedan noggrant med vatten.
Är fälgarna bara lätt smutsiga kan det räcka att enbart köra med Fallout.

När fälgarna torkat kan man med fördel behandla dessa med någon av våra lackskydd eller Booster för att få lättskötta och glänsande fälgar. Däcken behandlas med Rubber & Vinyl Polish eller motsvarande.

Interiör

Om du kontinuerligt underhåller ditt fordons interiör blir det sällan speciellt svårt eller tidskrävande. Nedan radar vi upp några tips och trix för att hålla ditt fordon fräscht och inbjudande.

Tillvägagångssätt.

Börja med att plocka ut lösa föremål, golvmattor etc innan du börjar dammsuga. Glöm inte att flytta på och ev höja sätena för att komma åt ordentligt. Sära på glipor i säten etc för att komma åt ordentligt, en borste eller pensel kan vara bra att ha. Dammsug även löst sittande smuts på instrumentbräda etc.

På textilier och skinnklädsel kan man spraya Interior Clean på en fuktig trasa för att underhållstorka eller avlägsna fläckar, tänk på att om du tar bort en fläck på en smutsig klädsel kommer det området bli renare än övrigt, därför kan det ibland vara bra att rengöra hela området.

Torka plast och vinyl med Interior Clean på en microfiberduk, använd en pensel för att komma åt kring knappar, instrument och luftutblås. Detta är viktigt för helheten. Vid behov kan man applicera Vinyl & Rubber polish sparsamt med en Appliceringssvamp.

Sist men inte minst kommer fönsterputsen, där använder vi Glass Clean och en Fönsterduk, spraya på, låt verka och torka av. Sänk ner sidorutorna en decimeter och börja med att torka över kanten så hela rutan blir ren. Samma procedur på både in och utsida, spraya på låt verka och torka av. Sänk ner sidorutorna en decimeter och börja med att torka över kanten så hela rutan blir ren. Samma procedur på både in och utsida, spraya på låt verka och torka noggrant av.